Skip to main content

Hypnose

Vaak heeft men een verkeerd beeld van wat hypnose nou precies is. Het is echt niet zo mysterieus als sommigen denken. In feite verkeert iedereen altijd in een vorm van hypnose. Als je dat beseft, is het al een stuk makkelijker te begrijpen wat hypnose nu precies inhoudt. De definitie van hypnose is: “Een toestand waarin er een directe toegang is tot het onderbewustzijn. Het is een aangename methode waarbij er een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest ontstaat. Een toestand, waarbij alles gewoon waargenomen wordt en er toch een directe toegang tot het onderbewustzijn is.”
Diepe concentratie en focus, zonder dat je het besef hebt van tijd of de omgeving om je heen, zijn in feite ook lichte vormen van hypnose. Suggesties die je zijn ingeprent op jongere leeftijd, het onderbewustzijn, trance, het zijn allemaal in meerdere of mindere mate vormen van hypnose. Je kunt al in trance raken als je iemand diep in de ogen kijkt en ook dan raak je min of meer los van je omgeving.
Vergelijk het eens met een computer. De harde schijf is je onderbewustzijn en daarop ligt alles vast over jezelf en hoe jij leeft. Het zijn als het ware programma’s die op de achtergrond draaien. Door eenvoudigweg een gedeelte van de programmering te wijzigen, verander je het gedrag. Met hypnose krijg je rechtstreeks toegang tot de harde schijf, je onderbewustzijn. Wat je daarvoor moet doen is alleen het bewustzijn even opzij zetten. Voor het ondergaan van hypnose is het belangrijk dat je de sterke wens hebt om iets te willen veranderen in je leven, onder andere met behulp van hypnose. Daarnaast moet je vertrouwen hebben in degene die jou daarbij gaat helpen; de hypnosetherapeut.
Ik ben opgeleid en gecertificeerd als hypnosetherapeut en maak gebruik van veilige en betrouwbare technieken. Het kan goed zijn dat één sessie al voldoende is om een specifiek en duidelijk omschreven probleem op te lossen. Zijn er meer onderliggende problemen, dan zijn er meerdere sessies nodig. Hypnose kan heel goed worden toegepast als je wilt stoppen met roken, wilt afvallen, bij stotteren, nagelbijten, angsten en een gebrek aan zelfvertrouwen. Met hypnose sta je voor je het weet op een nieuw en krachtig pad, richting jouw doel en zul je dat doel bereiken zonder zinloze inspanning.
Wil je meer informatie over hypnose en hoe ik als hypnosetherapeut daarbij te werk ga? Bel me gerust vrijblijvend voor meer informatie of vul het contactformulier in op mijn website.
Hypnose

Is kinderhypnose anders dan gewone hypnose?

Hypnose kan een uitstekende therapeutische techniek zijn, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Kinderhypnose verschilt echter op enkele punten van hypnose voor volwassenen. Dat hoeft geen verrassing te zijn, want de hersenen van kinderen zijn nu eenmaal heel anders dan die van volwassenen. Ze denken anders en reageren ook op emotioneel vlak vaak heel anders dan volwassenen.

Kinderen gaan anders in hypnose

Dat is ook de reden dat kinderen heel specifieke problemen kunnen hebben die in verband gebracht kunnen worden met de ontwikkeling van lichaam en geest. Dergelijke problemen zullen ze soms – maar zeker niet altijd – kunnen delen met volwassenen.. Denk daarbij aan stress, onzekerheid en prestatiedruk (bijvoorbeeld op school). Het is om die reden dat de basisprincipes van hypnose gewoon toepasbaar blijven op kinderen.
Hypnose voor kinderen kan bijzonder effectief zijn, aangezien kinderen vaak een erg grote verbeeldingskracht hebben. Op die manier kun je als hypnotherapeut het kind veel makkelijker onder hypnose brengen en kan de therapie op een eenvoudige en effectieve manier doorgaan. Het onderbewustzijn is makkelijker bij kinderen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn.
Het resultaat hiervan is dat je als hypnotherapeut erg snel resultaten kunt bereiken met hypnose bij kinderen. Ook zijn er enkele hypnose-technieken waar kinderen bijzonder veel van houden (bijvoorbeeld rollenspelen, verhalen en poppen) maar die waarschijnlijk wat moeilijker toegankelijk zijn voor volwassenen die veel verbeeldingskracht hebben.

Wat is het grote verschil tussen kinderhypnose en hypnose bij volwassenen?

Het grote verschil tussen kinderhypnose en hypnose van volwassenen zit in de ontwikkeling van de geest van kinderen ten opzichte van die van volwassenen. Kinderen zijn het gewend om elke dag onbevangen nieuwe dingen te leren, terwijl volwassenen door de jaren heen vaak heel wat vooroordelen hebben opgebouwd.
Iemand hypnotiseren die er rotsvast van overtuigd is dat hypnose onzin is, is niet zo eenvoudig. Volwassenen zijn ook niet altijd in staat om hun onderbewustzijn open te stellen. Kinderen staan veel meer open voor nieuwe dingen en zullen sneller meegaan in de procedure die de hypnotherapeut volgt.
Er zijn verschillende problemen die specifiek zijn voor kinderen en waarbij kinderhypnose dus zeker een oplossing kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan gewoontes zoals duimzuigen en bedplassen die kinderen kunnen afleren door enkele hypnose-sessies. Ook angsten die zich vaker (maar niet uitsluitend) bij kinderen voordoen, zoals bang zijn in het donker, kunnen door middel van kinderhypnose worden weggenomen.
Ook op school kunnen kinderen bepaalde problemen ondervinden. Vaak is de stress die huiswerk, toetsen, leerkrachten en medeleerlingen veroorzaken groter dan een ouder zich kan voorstellen. Hypnotherapie om van school-gerelateerde stress af te komen is een uitstekende methode, want dankzij de hypnose kunnen kinderen nieuwe manieren aanleren om met stress en psychologische druk om te gaan. Dit zijn vaardigheden die het kind waarschijnlijk nooit meer zal afleren en voor de rest van zijn of haar leven zal blijven gebruiken.
De conclusie is dat kinderen uitstekende kandidaten zijn voor hypnose. Hypnose bij kinderen werkt zelfs beter dan bij volwassenen door hun rijke verbeeldingskracht en hun open houding. De technieken die een hypnotherapeut zal gebruiken bij kinderhypnose zijn speciaal gericht op kinderen, maar berusten nog steeds op dezelfde basisprincipes van hypnose: blijvende positieve verandering van het onderbewustzijn.

Niet overtuigd? Doe dit maar eens bij je kind

Vraag maar eens aan je kind wanneer hij of zij zich boos, verdrietig of naar voelt, welke kleur dat gevoel heeft. Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar voor kleine kinderen is het normaal. Ze zeggen bijvoorbeeld rood. Dan kun je zeggen: ‘Maak hem eens in je lievelingskleur?’ En wanneer je kind dat doet zal het gevoel veranderen. Zo snel, omdat kinderen meegaan in de suggestie. Dit is kinderhypnose in de meest pure vorm.

Voorbereiding op een hypnose sessie

Binnenkort heeft u een afspraak. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de hypnosesessie geef ik hieronder alvast uitleg over hypnose, de misvattingen over hypnose en wat u kunt verwachten.

Wat is hypnose?

Het is moeilijk om precies te beschrijven wat hypnose nu eigenlijk is. De meeste mensen kennen het vaak alleen maar van TV. Iedereen zal hypnose anders ervaren. Maar voor iedereen geldt het volgende: Hypnose is een toestand van totale rust en ontspanning.
Veel mensen zijn gefascineerd door hoe het kan, wat je allemaal ziet of hoort. Een aantal mensen is bang voor het onbekende. Maar dat is echt niet nodig. Ik wil u graag alles uitleggen over hypnose om die angst bij u weg te nemen.
Hypnose is honderd procent veilig, u kunt er niet in “blijven steken”. Zelfs als de hypnotiseur iets zou overkomen tijdens de hypnose, en u geen suggesties meer zou kunnen geven, zult u na enige tijd vanzelf wakker worden. Hypnose gebeurt in mijn praktijk altijd op een veilige en betrouwbare manier.
Sommige mensen denken dat ze tijdens een hypnosesessie niets mee krijgen en min of meer van de aarde verdwenen zijn. Het tegendeel is echter waar. In hypnose ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt u alles beter. De meeste mensen krijgen daarom ook alles mee wat er gebeurt.

Het proces

Bij hypnose gaat u in trance. Trance is een natuurlijke staat waar uw brein dagelijks meerdere keren (vaak ongemerkt) in gaat. U zult het daarom ook niet als vreemd ervaren maar juist als vertrouwd en bekend. Samen gaan we ervoor zorgen dat u in helemaal ontspannen bent, zodat u aan uw hulpvraag kunt werken. Om los te laten hoeft u geen extra moeite te doen, of extra hard uw best te doen. Laat het gewoon gebeuren.
Hypnose is niet te vergelijken met slaap. U bent zich bewust van mijn stem, van de omgeving en van alles wat er om u heen gebeurt, totdat u dat eventueel ook wilt loslaten. U zult ook merken dat uw aandacht voornamelijk op mijn stem is gericht. Alle andere geluiden en indrukken zijn niet belangrijk.
Onder hypnose kan de hypnotherapeut u niets laten doen wat u niet wilt. U heeft volledig de controle over wat u wel of niet toelaat.
De hypnotherapeut zal aan uw onderbewustzijn tijdens de sessie alleen instructies (ook wel suggesties genoemd) geven die goed voor u zijn en u helpen om te werken aan uw thema. Dat is in feite wat hypnose is: het praten met uw onderbewustzijn. Mochten er suggesties gegeven worden die niet goed voor u zijn, dan wijst uw onderbewustzijn deze gewoon af. Zodra we klaar zijn met de sessie haal ik u uit trance en zult u direct ervaren hoe goed de hypnose gewerkt heeft. Eenmaal uit hypnose kan het zijn dat u enkele minuten nodig heeft om weer volledig alert te zijn.
Na de sessie is er nog gelegenheid om eventuele vragen die u nog heeft aan mij te stellen. U kunt na de hypnosesessie gewoon weer een voertuig besturen.

Intakeformulier al ingevuld?

Om de hypnosesessie zo effectief mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat ik op de hoogte ben van het thema waaraan u wilt werken. Ik wil u dan ook vragen het intake-formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Het intake-formulier dient uiterlijk 48 uur voor aanvang van de sessie ingevuld te zijn. Hoe eerder, hoe beter ik me kan voorbereiden op uw sessie.

Stoppen met roken

De kern van hypnotherapie bestaat erin om ongewenste hinderlijke patronen en automatismen in uw onderbewustzijn te vervangen door stimulerende, productieve en opbouwende patronen, strategieën en automatismen. Grijpt u steeds naar een sigaret wanneer u gespannen bent of wanneer u zich wilt concentreren? Dat is het gevolg van een vastgeroest patroon in uw onderbewuste. Onder hypnose is het mogelijk om deze hardnekkige denkwijze uit uw onderbewuste geest te bannen en te vervangen door een productief patroon.
Wellicht bent u het echt moe om op deze ongezonde manier te leven en is het u nog steeds niet gelukt om definitief niet-roker te zijn. Misschien heeft u al heel wat verwoede pogingen gedaan om vervolgens na enkele dagen toch weer te beginnen. Wie probeert niet-roker te worden “op karakter”, heeft een slagingskans van 6%. Dit betekent dat één jaar na de startdatum 94 % weer rookt (de meesten zelfs binnen 14 dagen).
Dan zijn er de nicotinepleisters en kauwgoms. Deze hebben een iets grotere slagingskans en wel 13%. Dit betekent dat één jaar na de startdatum 87% weer rookt. Vervolgens is er ook de E-sigaret. Er zijn nog weinig cijfers bekend over het effect van stoppen met behulp van de E-sigaret. Echter, net als bijna alle hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zijn ze ontworpen en op de markt gebracht door sigarettenfabrikanten met als enige doel je te stimuleren om terug te vallen in je oude gewoonte.
Deze hulpmiddelen pakken de zaak verkeerd aan. Wie met de bewuste mind probeert het onderbewustzijn te veranderen, zal daar maar zelden in slagen. In het onderbewustzijn zit de kracht en oplossing om voor eens en altijd van slechte gewoonten en verslavingen af te komen. Begrijpelijk dat er zoveel rokers moedeloos worden na de zoveelste stop-poging. De oplossing, is stoppen met roken door hypnose!
In deze sessie communiceer ik rechtstreeks met uw onderbewuste en zorg ik ervoor dat uw rookgewoonte voor eens en voor altijd verdwijnt. Na één hypnose zult u merken dat de behoefte naar een sigaret verdwenen is en kunt u als niet-roker door het leven gaan.